الهوردی تقوی

با افزایش چالش‌های جهانی و داخلی در صنعت فولاد، گروه فولاد مبارکه با تمرکز بر ارتقای فناوری و مدیریت بهینه انرژی در تلاش است تا جایگاه خود را در بازار داخلی و جهانی حفظ کند. اله‌وردی تقوی، مشاور استراتژی و تعالی سازمانی این گروه، هشدار می‌دهد که عقب‌ماندگی تکنولوژی و مازاد ظرفیت در برخی شرکت‌های فولادی داخلی، به همراه نوسانات قیمت انرژی و تغییرات بازار جهانی، رقابت این صنعت را به یک مسابقه پیچیده با زمان و انرژی تبدیل کرده است.

به گزارش خبرنگار ایراسین، اله‌وردی تقوی، مشاور استراتژی و تعالی سازمانی گروه فولاد مبارکه، در اولین نشست راهبردی مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره شرکت‌های گروه فولاد مبارکه با اشاره به آخرین تحولات صنعت فولاد در سطح جهانی و ملی، گفت: «برای ورود به بحث استراتژی‌های گروه، لازم است ابتدا وضعیت کنونی صنعت فولاد در جهان و دورنمای آن در ایران را بررسی کنیم.»

وی با اشاره به روند تولید فولاد در دنیا افزود: «تولید فولاد از سال ۱۹۵۰ تاکنون صعودی بوده است. شیب این رشد به ویژه پس از سال ۲۰۱۵ کمی کاهش یافته، اما همچنان روند صعودی را طی کرده است. با این حال، از سال ۲۰۲۱ تا پایان ۲۰۲۴ و حتی ۲۰۲۵، شاهد کاهش تولید فولاد در میان بازیگران اصلی بازار هستیم.»

تقوی ادامه داد: «مصرف سرانه فولاد در برخی کشورهای پیشرفته مانند چین، کره جنوبی، اروپا و آمریکا کاهش یافته، در حالی که در کشورهای در حال توسعه مانند هند و برخی کشورهای حاشیه شرق آسیا افزایشی بوده است. در ایران، مصرف سرانه فولاد در حال حاضر حدود ۲۲۴ کیلوگرم است که نسبت به سال گذشته حدود ۵ کیلوگرم افزایش داشته است. این رشد با توجه به پتانسیل اقتصادی کشور قابل توجه نیست، اما در صورت تغییر شرایط سیاسی و اقتصادی، این رقم می‌تواند تا ۳۰۰ کیلوگرم افزایش یابد.»

ظرفیت تولید فولاد خام در جهان

مشاور استراتژی و تعالی سازمانی گروه فولاد مبارکه به روند شکننده صنعت فولاد جهانی اشاره کرد و پنج عامل مؤثر بر این شکنندگی را برشمرد: «کاهش تقاضای جهانی، کاهش سودآوری شرکت‌های اصلی فولادی، تغییر بازار چین و تغییرات مصرف و صادرات آن، تأثیر مگاترندها بر روند کاهش کربن و اختلالات در زنجیره تعمیرات.»

تقوی همچنین درباره ظرفیت تولید فولاد خام در جهان گفت: «از سال ۲۰۱۹ به بعد، روند ظرفیت‌سازی با شیب ملایم افزایش یافته اما تولید واقعی رشد قابل توجهی نداشته است. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۷ و حتی ۲۰۳۰، برخی کشورها برای دستیابی به اهداف رشد اقتصادی، سرمایه‌گذاری‌های جدیدی انجام دهند که منجر به مازاد تولید جهانی خواهد شد. کشورهای حاشیه خلیج فارس و برخی کشورهای شرق آسیا از جمله این سرمایه‌گذاران هستند.»

وی افزود: «با افزایش ظرفیت‌های تولید و کاهش تولید واقعی، فاصله بین ظرفیت و تولید واقعی بیشتر خواهد شد و این موضوع موجب کاهش ضریب بهره‌برداری خواهد شد. اوج ضریب بهره‌برداری جهانی در سال ۲۰۲۱ حدود ۸۱ درصد بوده و در سال گذشته به ۷۶ درصد کاهش یافته است. پیش‌بینی می‌شود این روند تا سال ۲۰۲۷ ادامه داشته باشد.»

تقوی با اشاره به روند تقاضا و قیمت محصولات فولادی گفت: «با کاهش تقاضا و روند نزولی قیمت‌ها، توجیه اقتصادی برخی کارخانه‌ها کاهش یافته و ممکن است برخی واحدها تعطیل یا ظرفیت خود را کاهش دهند. با این حال، برخی کشورها ظرفیت‌سازی جدیدی در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تن در حال انجام دارند که عمدتاً در هند متمرکز شده است.»

مشاور استراتژی و تعالی سازمانی گروه فولاد مبارکه تأکید کرد: «با توجه به این تحلیل‌ها، گروه فولاد مبارکه می‌تواند با تمرکز بر استراتژی‌های هوشمندانه و بهره‌برداری از فرصت‌های بازار داخلی و جهانی، چشم‌انداز مثبتی را برای افق ۱۴۰۴ دنبال کند.»

کاهش سودآوری صنعت فولاد

اله‌وردی تقوی به بررسی وضعیت فروش و سودآوری صنعت فولاد در ایران و جهان پرداخت و گفت: «در کشور ما نیز همانند روند جهانی، سودآوری صنعت فولاد کاهش یافته است. یکی از دلایل اصلی این تغییرات، تغییر شرایط بازار در چین است؛ جایی که مصرف فولاد این کشور در حال حاضر حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تن کاهش یافته و پیش‌بینی می‌شود این روند تا سال‌های آینده ادامه یابد.»

وی با اشاره به آمار مصرف فولاد در چین گفت: «در سال ۲۰۱۹، مصرف فولاد چین حدود ۹۱۲ میلیون تن بوده و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۵ به حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ میلیون تن برسد. عمده این کاهش در فولادهای ساختمانی و تجاری رخ می‌دهد و فشار بر فولادهای تجاری افزایش خواهد یافت. این وضعیت احتمال کاهش قیمت‌ها را افزایش می‌دهد، مگر اینکه برخی شرکت‌ها مجبور به تعطیلی شوند که در آن صورت قیمت‌ها مجدداً بهبود پیدا خواهد کرد.»

اله‌وردی تقوی به تغییرات تولید، مصرف و صادرات فولاد چین نیز اشاره کرد: «تولید فولاد چین از سال ۲۰۲۰ کاهش نسبی داشته و مصرف آن نیز قابل توجه کاهش یافته است، در حالی که صادرات این کشور به صورت تهاجمی افزایش یافته است. پیش‌بینی می‌شود صادرات چین در سال ۲۰۲۴ تقریباً دو و نیم برابر سال ۲۰۲۳، یعنی حدود ۱۱۸ میلیون تن باشد و حتی از این میزان هم فراتر رود.»

مشاور استراتژی و تعالی سازمانی گروه فولاد مبارکه سپس به وضعیت هند در بازار جهانی فولاد اشاره کرد: «هند در حال تبدیل شدن به یک بازیگر جدی در صنعت فولاد دنیا است. ظرفیت تولید فولاد این کشور در حال حاضر حدود ۱۴۰ میلیون تن است و پیش‌بینی می‌شود این ظرفیت تا حدود ۴۰۰ میلیون تن افزایش یابد و تولید به ۳۹۰ میلیون تن برسد. ترکیب مصرف فولاد هند در سال ۲۰۲۴ به این شکل است: ۴۳ درصد فولاد ساختمانی، ۲۵ درصد فولاد زیرساختی، ۲۲ درصد فولاد مهندسی و بسته‌بندی، ۹ درصد صنعت خودرو و یک درصد صنایع نظامی. با رشد اقتصادی هند، پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ مصرف فولاد این کشور به حدود ۳۹۰ میلیون تن برسد که حدود ۲۰۰ میلیون تن آن در بخش ساختمانی و بقیه در زیرساخت‌ها، مهندسی و خودرو مصرف خواهد شد.»

وضعیت صنعت فولاد ایران

اله‌وردی تقوی با بیان تأثیر مازاد ظرفیت جهانی بر قیمت‌ها و بهره‌برداری گفت: «علی‌رغم مازاد ظرفیت فعلی در دنیا که باعث کاهش ضریب بهره‌برداری و کاهش قیمت‌ها شده، سرمایه‌گذاری هند برای مصارف داخلی خود، اثر قابل توجهی بر بازار مواد اولیه خواهد داشت و احتمال افزایش قیمت سنگ‌آهن در سال‌های آینده وجود دارد. برخی پلنت‌های قدیمی در کشورهای دیگر ممکن است تحت تأثیر این شرایط از نظر اقتصادی تولید مقرون‌به‌صرفه نداشته باشند.»

وی سپس به وضعیت صنعت فولاد ایران پرداخت و گفت: «ما از ابتدای انقلاب تاکنون جایگاه دهم جهانی را داشته‌ایم و رشد تولید فولاد کشور سالانه حدود ۸ درصد بوده است. این رشد در سال‌های ۹۲ و ۹۳ بسیار بالاتر از میانگین جهانی بود و مشابه آن در برخی شاخه‌های صنعتی مانند خودرو و پتروشیمی دیده می‌شود. با این حال، صنعت فولاد کشور با چالش‌های متعددی روبه‌روست که شامل ناترازی انرژی و افزایش قیمت‌ها، عدم ثبات قوانین، توازن ناقص زنجیره تولید و کفایت ناکافی زیرساخت‌ها می‌شود.»

اله‌وردی تقوی ادامه داد: «با توجه به روند جهانی و ظرفیت‌سازی داخلی، اگر رشد اقتصادی کشور تغییر نکند، ممکن است ما نیز با مازاد ظرفیت مواجه شویم. از سوی دیگر، برخی شرکت‌های فولادی داخلی به دلیل عقب‌ماندگی تکنولوژی قادر به تولید اقتصادی نیستند. به عنوان نمونه، کوره‌های برخی شرکت‌ها نسبت به فولاد مبارکه ۱۵ تا ۱۸ درصد مصرف برق بیشتری دارند و با افزایش قیمت انرژی، مدیریت تولید برای آن‌ها سخت‌تر شده است. این شرکت‌ها ناچار به ریدمینگ یا بازسازی کوره‌های خود هستند تا بتوانند رقابت‌پذیر باقی بمانند.»

مشاور استراتژی و تعالی سازمانی گروه فولاد مبارکه تأکید کرد: «با توجه به وضعیت جهانی و داخلی، گروه فولاد مبارکه می‌تواند با تمرکز بر ارتقای فناوری، مدیریت بهینه انرژی و بهره‌برداری هوشمندانه از ظرفیت‌ها، جایگاه خود را در بازار داخلی و جهانی حفظ و تقویت کند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =