به گزارش ایراسین به نقل از ایرنا، ایران سرزمینی پر از مواهب طبیعی، بهویژه در بخش منابع معدنی بوده که بهدلیل قرار گرفتن روی کمربند فلزی جهانی، از کشورهای غنی از مواد معدنی محسوب میشود. وجود منابع عظیم سنگآهن، مس، سرب، روی، کرومیت، آلومینیوم، زغالسنگ، طلا، عناصر نادر خاکی و سنگهای تزئینی تنها بخشی از سرمایه عظیم زمینشناسی کشور است.
در این بین سیستان و بلوچستان بهدلیل تنوع و وفور ذخایر معدنی، بهحق لقب «رنگینکمان معادن ایران» را یدک میکشد؛ استانی که بهرهبرداری صحیح و اصولی از این نعمات خدادادی میتواند موتور محرک توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی شرق کشور باشد.
سیستان و بلوچستان با قرار داشتن بر روی کمربند فلزی و معدنی جهان که از صربستان تا پاکستان ادامه دارد حاوی ذخایر غنی از فلزات و کانسارهای معدنی از قبیل کرومیت، مس، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و همچنین عناصر و کانسارهای غیرفلزی نظیر تالک، منیزیت، گل سفید و سنگهای ساختمانی و تزئینی به ویژه گرانیت و مرمر است.
سیستان و بلوچستان یکی از استانهای بزرگ معدنی کشور محسوب میشود بهطوری که از ۶۰ نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور، ۲۸ نوع آن بهطور قطع و در شرایط کنونی در این استان وجود دارد. این منطقه از حیث داشتن عناصر معدنی فلزی از کمنظیرترین استانهای کشور محسوب میشود و بیشترین میزان آهن پلاسری، مس و آنتیموان و طلای کشور را با پراکندگی وسیع دارد.
با این وجود سیستان و بلوچستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و تنوع زمینشناسی، دارای منابع معدنی فراوانی است. این استان با دارا بودن معادن مس، طلا، سنگهای قیمتی و همچنین معادن آهن و زغالسنگ، به عنوان یکی از قطبهای معدنی کشور شناخته میشود. برخی از مهمترین معادن این استان عبارتند از معادن مس که این استان یکی از بزرگترین ذخایر مس ایران را داراست که میتواند به عنوان یک منبع اصلی برای توسعه صنایع معدنی و فلزی کشور مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
علاوه بر آن وجود معادن طلا در سیستان و بلوچستان ظرفیتهای قابل توجهی برای سرمایهگذاری و اشتغالزایی ایجاد کرده، از سوی دیگر سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی استان میتواند به عنوان یک منبع درآمدزا در صنعت جواهرسازی و صادرات مورد توجه قرار گیرد.
سیستان و بلوچستان؛ قطب جدید معادن استراتژیک ایران و دومین دارنده ذخایر مس کشور
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با اشاره به ظرفیتهای استثنایی معدنی، اظهار داشت: این استان با در اختیار داشتن ۳.۵ میلیارد تن ذخیره معدنی شناساییشده و ۵۲۵ پروانه بهرهبرداری، به یکی از قطبهای بیرقیب معدن کشور تبدیل شده و سهمی چشمگیر در توسعه اقتصادی و اشتغال ایفا میکند.
داوود شهرکی بیان کرد: در حوزه معدن، سیستان و بلوچستان دارای ۵۲۵ پروانه معدنی است که حدود ۴۰ درصد آنها مربوط به مواد فلزی و غیرفلزی، ۵۰ درصد مربوط به مصالح ساختمانی و کمتر از پنج درصد به پروژههای عمرانی راه، راهآهن و سایر بخشها اختصاص یافته است.
وی ادامه داد: حجم ذخایر معدنی شناساییشده سیستان و بلوچستان بیش از ۳.۵ میلیارد تن است که معادل حدود هفت درصد کل ذخایر معدنی کشور به شمار میآید.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با اشاره به تنوع مواد معدنی در استان تصریح کرد: برخی از مواد معدنی استراتژیک همچون آنتیموان منحصراً در سیستان و بلوچستان وجود دارد؛ آنتیموان یک فلز با اهمیت بوده و تنها معدن و کارخانه فرآوری آن در کشور، در این استان فعال است.
وی بیان کرد: در حوزه طلا تاکنون ۵۰ تن ذخیره شناسایی شده و پیشبینی میشود تا پایان سال ۱۰ تن دیگر نیز به این میزان افزوده شود.
شهرکی اظهار کرد: سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی تنها استانهایی هستند که دارای ذخایر مهم منیزیت بوده و با تکمیل اکتشافات، احتمالاً سیستان و بلوچستان به رتبه نخست کشور در ذخایر منیزیت دست پیدا خواهد کرد.
وی همچنین گفت: تاکنون ۵۰ میلیون تن تیتانیوم در سیستان و بلوچستان شناسایی شده که بعد از کرمان، این استان رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده؛ ذخایر منیزیت، فلوریت، سنگآهن، مس، منگنز، کرومیت و فسفات نیز در این استان وجود دارد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با تأکید بر اهمیت مس بهعنوان مهمترین کانسنگ استان، عنوان کرد: امروز با بیش از یک میلیارد تن ذخیره مس و راهاندازی پنج کارخانه فرآوری در دست اقدام، این استان به دومین قطب مس کشور پس از کرمان تبدیل خواهد شد.
وی گفت: در حال حاضر یک کارخانه مس کاتدی با ظرفیت تولید ۶ هزار تن مس خالص در منطقه عُمار شمال زاهدان فعال است. همچنین کارخانهای بزرگ با سرمایهگذاری ۴۵ هزار میلیارد تومان در دست احداث بوده که علاوه بر تولید، زیرساختهایی چون نیروگاه برق شمال سیستان و بلوچستان و سامانه فاضلاب سیستان را نیز تأمین خواهد کرد.
شهرکی افزود: پروژههای مهم دیگری در حوزه مس در مناطق لار، ملک سیاهکوه و شمال زاهدان با مشارکت شرکتهای بزرگ معدنی و سرمایهگذاری بخش خصوصی در حال اجراست که نویدبخش افقی روشن برای توسعه معدن، اشتغال و اقتصاد سیستان و بلوچستان است.
ارسال نظر