فولاد آمریکا و اروپا گران شد، چین در رکود ماند؛

دوگانگی بزرگ در بازار جهانی فولاد

دوگانگی بزرگ در بازار جهانی فولاد
نرگس کاظمی
چهارشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۵ - ۱۲:۱۸

شکاف میان شرایط بازارهای غربی و چین، چشم‌انداز فولاد جهانی را پیچیده‌تر کرده است؛ در حالی که محدودیت عرضه، قیمت ورق گرم آمریکا و اروپا را بالا برده، تقاضای کم‌رمق چین همچنان مهم‌ترین مانع تداوم رشد قیمت‌ها در بازارهای جهانی است.

پایگاه تحلیلی خبری ایراسین به نقل از واحد تحقیقات بازار هلدینگ فولاد متیل؛ در حالی که بازارهای آمریکای شمالی و اروپا با کمبود بی‌سابقه عرضه و افزایش مداوم قیمت‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند، بازار چین همچنان درگیر تقاضای ضعیف و نوسانات هزینه‌های مواد اولیه است و نشانه‌های روشنی از بهبود پایدار به چشم نمی‌خورد.

در ایالات متحده، شاخص ورق گرم منطقه میدوست در هفته ابتدایی سپتامبر از مرز ۱۲۲۰ دلار هر تن کوتاه عبور کرد و به بالاترین سطح خود از مه ۲۰۲۲ رسید. این افزایش چشمگیر که میانگین قیمت ورق گرم را در ماه آگوست بیش از ۲۵ درصد نسبت به ابتدای سال بالا برده است، عمدتاً ناشی از تداوم تقاضای قوی از سوی صنایع پایین‌دستی، کاهش موجودی انبارها و کمبود شدید محصولات قابل عرضه در بازار نقدی است. بر اساس گزارش انجمن آهن و فولاد آمریکا، میزان تولید خام فولاد این کشور در هفته منتهی به ۲۹ آگوست با افت ۱.۶ درصدی نسبت به هفته قبل به ۱.۸۱۸ میلیون تن کوتاه رسید و نرخ بهره‌برداری از ظرفیت‌ها به ۷۸.۷ درصد کاهش یافت که پایین‌ترین سطح از ماه مارس محسوب می‌شود. با وجود این کاهش هفتگی، تولید همچنان نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۳.۱ درصدی دارد. مذاکرات کارگری فولادسازان بزرگ و برنامه‌های تعمیرات اساسی در پاییز، بر فشار موجود در بازار افزوده است.

در سوی دیگر اقیانوس اطلس، بازار اروپا نیز روندی صعودی را تجربه می‌کند. قیمت ورق گرم در شمال اروپا با حمایت از افزایش هزینه‌های وارداتی و کاهش عرضه داخلی ناشی از تعمیرات اساسی کوره بلند شماره ۲ شرکت تیسن‌کروپ (به مدت حدود ۶۰ روز) به بالای ۷۴۰ یورو در هر تن رسیده است. در ایتالیا، وضعیت با پیچیدگی بیشتری همراه است؛ چالش‌های حقوقی و مالی شرکت آچایری دیتالیا و همچنین مشکلات تولیدی متاینوست، نویدبخش کمبود جدی کلاف در ماه‌های آینده است. با این حال، جذابیت واردات به دلیل محدودیت‌های سهمیه‌ای و هزینه‌های مالیات کربن(CBAM) کاهش یافته و به تولیدکنندگان داخلی قدرت چانه‌زنی بیشتری بخشیده است.

در مقابل، بازار چین ،به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان ، وضعیت متفاوتی دارد. قیمت ورق گرم در ماه اوت و سپتامبر نوسانات زیادی را تجربه کرده و تقاضای پایین‌دستی از سوی صنعت ساختمان و خودروسازی هنوز به سطح مطلوب نرسیده است. هرچند افزایش قیمت کک در نیمه دوم سال، هزینه‌های تولید را بالا برده و از ریزش شدید قیمت‌ها جلوگیری کرده، اما احیای مورد انتظار در فصل پاییز هنوز به وقوع نپیوسته است. شاخص صادرات ورق گرم چین در روزهای ابتدایی سپتامبر به حدود 500 دلار به ازای هر تن فوب رسید که هنوز نشانه ای از اقبال خریداران خارجی به قیمت‌های فعلی در آن دیده نمی شود.

دیگر مناطق جهان نیز از این روند کلی مستثنی نیستند. در بازار هند، تقویت تقاضای داخلی و افزایش قیمت‌ها، تولیدکنندگان را به کاهش عرضه به بازارهای صادراتی ترغیب کرده است. قیمت میلگرد در مکزیک نیز با تلاش کارخانه‌ها برای تثبیت و افزایش قیمت پس از ماه‌ها کاهش، روند صعودی ملایمی را آغاز کرده است. همچنین، تنش‌های ژئوپلیتیکی در منطقه خلیج فارس و دریای سرخ، تجارت شمش و مقاطع فولادی را با اختلال جدی مواجه کرده و هزینه حمل و نقل و بیمه را به طور قابل توجهی افزایش داده است. نکته حائز اهمیت، هم‌زمانی این نوسانات قیمتی با روند رو به رشد تولید فولاد سبز و فشارهای زیست‌محیطی است. با وجود افزایش آگاهی و تقاضا برای محصولات کم کربن، مدیرعامل بخش طویل آرسلورمیتال برزیل به صراحت اعلام کرده که بازار هنوز آمادگی پرداخت حق‌الامتیاز برای این محصولات را ندارد و این امر، یکی از چالش‌های جدی پیش‌روی سرمایه‌گذاری‌های سبز محسوب می‌شود.

انتظار می‌رود بازار فولاد در نیمه دوم سپتامبر همچنان تحت تأثیر سه عامل اصلی قرار گیرد: اول، تداوم کمبود عرضه در آمریکا و اروپا که مسیر صعودی قیمت‌ها را تا پایان سال هموار خواهد کرد. دوم، ابهام در احیای تقاضای فصلی چین که می‌تواند جهت‌دهنده قیمت‌های جهانی و به‌ویژه بازارهای صادراتی آسیا باشد. سوم، تشدید اختلالات ژئوپلیتیکی و لجستیکی که ریسک‌های تأمین را افزایش داده و هزینه‌های حمل و نقل را بالا می‌برد. به نظر می‌رسد بازار جهانی فولاد وارد فصلی پرچالش و همراه با نوسانات شدید قیمتی شده است که در آن، مدیریت ریسک تأمین و هزینه‌های تولید، بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است. همچنین، با توجه به برنامه‌های تعمیرات اساسی و کاهش عرضه در نیمه دوم سال، انتظار می‌رود قیمت‌ها حداقل تا اواسط پاییز در سطح فعلی تثبیت شده یا با شیب ملایمی افزایش یابند، هرچند هرگونه نشانه‌ای از کاهش تقاضا در چین می‌تواند این روند را معکوس کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

گفت‌وگو

پربازدیدهای فولاد

یادداشت

تازه‌ترین‌ها فولاد

ویدیوی صفحه

دیدگاه