بازار ورق به مدار منطق بازگشت
نرگس کاظمی
سه‌شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۰:۱۹

همزمان با اوج‌گیری تنش‌های منطقه‌ای، شایعه کمبود ورق فولادی بازار را ملتهب کرد، اما داده‌های رسمی روایت دیگری دارند. عرضه‌های گسترده ورق در بورس کالا که بخشی از آن بدون خریدار ماند، نشان می‌دهد مشکل اصلی نه کمبود، بلکه افت تقاضا و جو روانی بوده است. در این میان، تداوم عرضه فولاد مبارکه مانع از شکل‌گیری بحران واقعی در زنجیره تأمین شد. حالا با فروکش کردن هیجان بازار، انتظار می‌رود قیمت‌ها به مسیر اصلاح بازگردند و بازار ورق فولادی به سمت ثبات بیشتر حرکت کند.

پایگاه تحلیلی خبری ایراسین؛ در هفته‌های اخیر، همزمان با انتشار اخبار مربوط به تنش‌های منطقه‌ای، بازارهای کالایی از جمله بازار فولاد دستخوش «جو روانی» و تلاطم‌های کوتاه‌مدت شدند. در این میان، شایعاتی مبنی بر کمبود عرضه ورق فولادی در بازار دهان‌به‌دهان چرخید؛ شایعاتی که کارشناسان آن را نه برآمده از واقعیت تولید، بلکه ناشی از رفتارهای هیجانی در زنجیره تأمین می‌دانند. اما بررسی‌های میدانی و آمارهای رسمی، روایتی متفاوت را ترسیم می‌کنند.

شکستن حباب کمبود؛ وقتی تقاضا عقب‌نشینی می‌کند

علیرضا یونچی، از فعالان باسابقه و عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در گفت‌وگو با رادیو بازار ضمن رد فرضیه کمبود ورق در بازار تصریح می‌کند: «بررسی وضعیت معاملات نشان می‌دهد که این برداشت‌ها با واقعیت بازار همخوانی ندارد.»

مهم‌ترین سند برای رد ادعای کمبود، عملکرد بورس کالاست. در عرضه اخیر ورق فولادی، حدود ۱۶۰ هزار تن محصول به بازار عرضه شد، اما نکته کلیدی اینجاست که تمامی این حجم با تقاضا مواجه نشد و بخشی از آن بدون خریدار باقی ماند. این داده آماری، یک پیام روشن برای بازار دارد: «اگر بازار واقعاً با کمبود جدی مواجه بود، کل این میزان عرضه باید با ولع توسط بازار جذب می‌شد.» این عدم جذب کامل عرضه، بهترین گواه بر این است که اختلال ایجاد شده، نه یک «بحران تأمین»، بلکه یک وقفه روانی موقتی بود که اکنون مسیر اصلاح را در پیش گرفته است.

نقش کلیدی فولاد مبارکه در تنظیم بازار

در این میان، گزارش‌های تحلیلی «ایراسین» نیز به‌خوبی نشان می‌دهد که شرکت فولاد مبارکه، به‌عنوان لنگرگاه عرضه در بازار ورق فولادی، با حفظ استمرار در عرضه محصولات، اجازه نداده است که تنش‌های بیرونی به چالش‌های ساختاری تبدیل شود. بررسی‌های ایراسین از روند عرضه محصولات فولاد مبارکه در بورس کالا بیانگر آن است که این شرکت با وجود فشارهای مختلف، برنامه عرضه خود را با هدف ایجاد ثبات و تعادل قیمتی حفظ کرده است.

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، اکنون که جو روانی ناشی از حوادث اخیر کاهش یافته، انتظار می‌رود شاهد «عقب‌گرد قیمتی» در محصولات نهایی باشیم. ثبات در عرضه توسط تولیدکنندگان بزرگ، این فرصت را به بازار می‌دهد تا از رفتارهای سفته‌بازانه فاصله بگیرد و به سمت قیمت‌های واقعی و عادلانه حرکت کند.

نگاهی به ذخایر؛ ایران غنی‌تر از آن است که نگران باشد

بسیاری از تحلیلگران بازار معتقدند تلاطم‌های اخیر تنها بخشی از توانمندی‌های کشور را هدف قرار داد که خوشبختانه با کمترین آسیب از آن عبور کردیم. با توجه به ذخایر گسترده معدنی و زیرساخت‌های توسعه‌یافته در زنجیره ارزش فولاد کشور، «کمبود» بیش از آنکه یک واقعیت تولیدی باشد، یک ابزار روانی است. فعالان صنعت فولاد تأکید دارند که با مدیریت صحیح تقاضا و حفظ تداوم عرضه توسط غول‌های فولادی، نه تنها نگرانی بابت تأمین وجود ندارد، بلکه پتانسیل لازم برای تنظیم قیمت‌ها به نفع تولیدکنندگان پایین‌دستی و مصرف‌کنندگان نهایی کاملاً مهیاست.

بازار ورق فولادی به سمت ثبات در حرکت است. تجربه نشان داده است که در زمان‌های تلاطم، رجوع به داده‌های بورس کالا و عملکرد تولیدکنندگان بزرگ (مانند فولاد مبارکه)، مطمئن‌ترین مسیر برای درک واقعیت بازار است. برای عبور از این شرایط، حفظ آرامش و پرهیز از رفتارهای هیجانی در خرید، نه تنها به نفع خریداران خرد است، بلکه به پایداری کل زنجیره فولاد کمک خواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

گفت‌وگو

پربازدیدهای فولاد

یادداشت

تازه‌ترین‌ها فولاد

ویدیوی صفحه

دیدگاه