• ۵ ساعت قبل
  • کد خبر: 74223
  • readingTime: ۳ دقیقه
احسان حسینی

احسان حسینی، کارشناس حوزه نفت و انرژی در حاشیه برگزاری نمایشگاه دستاوردهای واحدهای برتر جشنواره ملّی نشان اقتصاد مقاومتی گفت: در فصل زمستان تا دو سوم نیاز صنایع فولادی به گاز تأمین نمی‌شود؛ رقمی که بسیار قابل‌توجه است. برآوردها نشان می‌دهد که صنعت فولاد سالانه بین ۴ تا ۵ میلیارد دلار از محل قطعی برق و گاز دچار زیان و عدم‌النفع می‌شود.

احسان حسینی، کارشناس حوزه نفت و انرژی در حاشیه برگزاری نمایشگاه دستاوردهای واحدهای برتر جشنواره ملّی نشان اقتصاد مقاومتی در گفت‌وگو با خبرنگار ایراسین درباره وضعیت ناترازی انرژی صنایع فولادی اظهار داشت: صنایع فولاد کشور طی سال‌های اخیر با چالش‌های جدی در تأمین پایدار انرژی مواجه بوده‌اند. این صنایع به‌طور متوسط در دو تا سه ماه از فصل تابستان با قطعی برق و در چند ماه از زمستان با قطعی گاز روبه‌رو هستند. هرچند این قطعی‌ها به‌صورت مستمر در تمام طول فصل اتفاق نمی‌افتند، اما شدت و فراوانی آن‌ها تأثیر زیادی بر تولید گذاشته است.

دو سوم گاز فولادی‌ها تأمین نمی‌شود

وی افزود: برای مثال، در فصل زمستان تا دو سوم نیاز صنایع فولادی به گاز تأمین نمی‌شود؛ رقمی که بسیار قابل‌توجه است. برآوردها نشان می‌دهد که صنعت فولاد سالانه بین ۴ تا ۵ میلیارد دلار از محل قطعی برق و گاز دچار زیان و عدم‌النفع می‌شود.‌

پاسخ به یک سوم تقاضای گاز کشور تا سال ۱۴۱۸

این کارشناس حوزه نفت و انرژی در ادامه گفت: بررسی روند موجود نشان می‌دهد که بحران تأمین انرژی در سال‌های آینده وخیم‌تر خواهد شد. در حال حاضر، کسری و ناترازی در تولید برق و گاز در برخی مواقع به ۳۰ درصد می‌رسد. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که تا سال ۱۴۱۸، تنها یک‌سوم از تقاضای گاز کشور تأمین خواهد شد. این به آن معناست که نه‌تنها صنایع، بلکه حتی مصرف‌کنندگان خانگی نیز با محدودیت شدید روبه‌رو خواهند شد و ممکن است تنها به نیازهای خانگی پاسخ داده شود.

راهکارهای صنایع برای حل ناترازی

حسینی تصریح کرد: برای مقابله با این بحران، چند راهکار مطرح شده است. یکی از این راهکارها، مشارکت مستقیم صنایع در سرمایه‌گذاری در پروژه‌های توسعه‌ای گاز و نفت است. به این ترتیب، صنایع می‌توانند بخشی از سود خود را صرف افزایش تولید گاز و تأمین خوراک پایدار خود کنند.

وی همچنین عنوان کرد: راهکار دیگر، ایجاد تأسیسات ذخیره‌سازی گاز توسط صنایع با حمایت شرکت ملی گاز است. در این طرح، صنایع در فصل گرم سال گاز را با تعرفه ترجیحی خریداری کرده و در مخازن خاصی نظیر مینی‌ال‌ان‌جی، سی‌ان‌جی یا دیگر اشکال ذخیره‌سازی نگهداری می‌کنند تا در فصل سرما از آن استفاده کنند. این روش در حال حاضر توسط چند شرکت از جمله فولاد ارفع اجرایی شده و نتایج اولیه آن مثبت ارزیابی شده است.

این کارشناس حوزه نفت و انرژی خاطرنشان کرد: علاوه بر توسعه میادین گازی و ایجاد مخازن ذخیره‌سازی، راهکار سومی نیز برای جبران کمبود گاز صنایع مطرح شده است: «بهینه‌سازی مصرف انرژی» که در این مدل، شرکت‌ها می‌توانند با اجرای پروژه‌های کاهش مصرف گاز و برق، گواهی صرفه‌جویی انرژی دریافت کرده و آن را در بازار بفروشند.

اولویت تأمین گاز اغلب به پتروشیمی‌ها داده می‌شود

حسینی تصریح کرد: صنایع عمده از جمله فولاد، خریدار اصلی این گواهی‌ها هستند. طبق آخرین گزارش‌ها، این گواهی‌ها به ازای هر متر مکعب گاز صرفه‌جویی‌شده، با قیمتی بین ۱۲ تا ۱۷ هزار تومان در بورس انرژی معامله می‌شود. در حالی‌که قیمت گاز در بخش خانگی حدود ۱۵۰ تومان است. صنایع ناچارند در زمستان‌ها برای جبران کمبود، گاز صرفه‌جویی‌شده را با قیمتی چند ده برابر خریداری کنند. هزینه بهینه‌سازی مصرف انرژی برای آزادسازی هر واحد گاز، بین یک‌سوم تا یک‌ششم هزینه افزایش تولید گاز از طریق توسعه میادین است. از همین رو، سرمایه‌گذاری صنایع در این حوزه کاملاً توجیه‌پذیر است.

وی در خاتمه گفت: با این حال، صنعت فولاد با چالش دیگری نیز مواجه است. در فصل سرما، اولویت تأمین گاز اغلب به پتروشیمی‌ها داده می‌شود. به دلیل ارتباط نزدیک‌تر پتروشیمی‌ها با وزارت نفت، تخصیص گاز به آن‌ها معمولاً مقدم بر سایر صنایع است. این موضوع باعث شده که صنایعی مانند فولاد، نه‌تنها با کمبود گاز مواجه شوند، بلکه ناچار باشند آن را از بازار گواهی‌ها با قیمت‌های بالا تهیه کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =