بهمن آرمان، استاد دانشگاه تهران و اقتصاددان، در گفتگو با خبرنگار ایراسین، با اشاره به وضعیت نابسامان صنایع معدنی و فولادی کشور اظهار کرد: مکانیسم ماشه اگر برای بخشهای معدنی و فولادی فعال شود، شاهد بدتر شدن اوضاع خواهیم بود، اما طبق شرایط فعلی، وضعیت کالبد صنایع ما حتی اکنون هم بسیار بحرانی و بدتر از مکانیسم ماشه است که مخصوص صنایع انرژی بر در کشور اجرا میشود.
وی با شرح مشکلات موجود در صنعت فولاد، گفت: هماکنون نه فقط فولاد، بلکه صنایع آلومینیوم، مس و دیگر مواد معدنی که صادر میکنیم، به علت همین بحران در حوزه انرژی و گاز و عوامل دیگر، با موانع جدی روبهرو شدهاند. در حال حاضر موفق شدیم جایگاه دهمی فولاد جهان را حفظ کنیم، اما اگر این روند ادامه پیدا کند، سال آینده و در ۲۰۲۵ این رتبه را نیز از دست خواهیم داد. تولید فولاد ما از ۳۱ میلیون تن فعلی ممکن است تا ۲۰ میلیون تن افت داشته باشد. از یک طرف تقاضای داخلی کاهش پیدا کرده و از طرف دیگر بازارهای صادراتی ما به علت فشارهای خارجی شدیداً آسیبپذیر شدهاند.
به گفته آرمان، حتی بازارهای سنتی صادراتی مانند عراق که معمولاً شریک قدرتمندی برای ایران بهشمار میآید، اکنون با وضع تعرفههایی سنگینتر از آنچه علیه فولاد ترکیه اجرایی میشود، عرصه را بر فولاد ایران تنگ کرده است.
او گفت: خرمشهر هنوز نتوانسته به جایگاه بندر اصلی که در گذشته برای صادرات فولاد داشتیم، بازگردد و این خود یکی از نشانههای بحران است.
این استاد اقتصاد دانشگاه تهران درباره تبعات احتمالی فعال شدن مکانیسم ماشه نیز هشدار داد و گفت: با فعال شدن این سازوکار، بخش مالی و هزینههای نقل و انتقال ارزی پیچیدهتر و گرانتر میشود؛ چه برای صادرات و چه واردات قطعات. تأثیر این وضعیت در بازار سرمایه، به وضوح قابل مشاهده است؛ زیرا شرکتهای بزرگ بورسی و صنایع مادر با ریزش و افت شدید مواجه شدهاند.
آرمان تاکید کرد: این شرایط نتیجه سیاستهای اقتصادی فعلی است؛ زیرا دولت نمیخواهد فشار افزایش هزینه را روی مصرفکننده قرار دهد و بار آن مستقیم بر دوش تولیدکنندهها افتاده است. قیمت برق و گاز صنعتی به شکل قابل توجهی افزایش یافته، دستمزدها بالا رفته و حتی بازگشت ارز حاصل از صادرات برای واحدهای معدنی و فولادی دشوار شده؛ یا به نرخ غیرواقعی باید تبدیل شود.
وی تصریح کرد: در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، فشار بر صنایع داخلی دوچندان خواهد شد. کاهش تولید در بخشهایی همچون خودرو، لوازم خانگی و صنایع زیرساختی، بیکار شدن هزاران نفر و آسیب جدی به اشتغال کشور را به دنبال دارد. همچنین کاهش صادرات و افت سودآوری صنایع مهم، میتواند عواقب سنگین امنیتی و اجتماعی بیافریند.
آرمان با اشاره به نبود چشمانداز مثبت برای صنایع معدنی و فولادی گفت: در شرایط فعلی، چشمانداز روشنی برای صنایع معدنی کشور وجود ندارد و فعال شدن مکانیسم ماشه میتواند اوضاع را بهمراتب وخیمتر کند.
ارسال نظر