به گزارش خبرنگار ایراسین، بازار سرمایه در چهل و یکمین روز کاری خود در سال جاری ریزشی شد. شاخص کل بازار سرمایه روز گذشته را با رشد بیش از دو هزار واحدی شروع نمود. ولی شاخص کل پس از انتشار نامهای مبنی بر دستور شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برای توقف فروش سهام ایرانخودرو و سایپا راه رفته در مسیر صعود را برگشت تا صفهای فروش جای صفهای خرید را تصاحب کنند. درنهایت شاخص کل بازار سرمایه یکشنبه چهارم خرداد ۱۴۰۴ با افت ۳۲ هزار و ۳۷۶ واحدی معادل ۱.۰۳ درصدی به سطح سه میلیون و ۱۰۲ هزار واحد عقبنشینی کرد. شاخص کل هموزن بورس شش هزار و ۶۷۵ واحد ریخت و در سطح ۹۵۲ هزار و ۲۲۸ واحد ایستاد. حجم معاملات خرد روز گذشته نیز ۲۱.۱ میلیارد برگه سهم با ارزش ۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان برآورد شد.
روزبه شریعتی، کارشناس بازار سرمایه درباره وضعیت بورس به خبرنگار ایراسین میگوید: بازار سرمایه در پاییز ۱۴۰۳ در فضای جنگی به سر میبرد که این مسئله باعث شد شاخص کل بازار در محدوده دو میلیون واحد قرار گیرد زیرا بازار شرایط نابهسامان با چشمانداز نامناسبی داشت. درواقع بازار سرمایه در پاییز سال گذشته دوران سختی را سپری میکرد و وضعیت اقتصادی و سیاسی چندان مطلوب نبود. از این رو کمتر کسی به بورس و سرمایهگذاری در این بازار فکر میکرد. در این میان عدهای نیز تصور میکردند فضای بازار سرمایه در صورت شکلگیری جنگ بدتر خواهد شد، تاجاییکه بازار تعطیل میشود. ولی عدم شکلی گیری شرایط جنگی باعث شد بورس به مدار بازگردد.
شریعتی با اشاره به اقدامات مؤثر وزیر سابق اقتصاد بیان میدارد: اقدامات بزرگ آقای همتی در راستای رانتزدایی با حذف ارز نیما کمک شایانی به بازار سرمایه و اقتصاد کشور کرد چرا که عدهای دسترسی زیادی به ارز نیما داشتند و محصولات مختلفی را با دلار نیمایی حدود ۴۰ هزار تومانی وارد کشور میکردند. سپس این محصولات را با دلار بازار آزاد حدود ۸۰ هزار تومانی به فروش میرسانند و سود زیادی عاید این افراد میشد. در مقابل وزیر سابق اقتصاد با ایجاد مرکز مبادله ارز و حذف دلار نیما این رانت را از بین برد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه میدهد: درمجموع اقدامات مؤثر آقای همتی، عدم شکلگیری جنگ، انتخابات آمریکا و روی کار آمدن ترامپ باعث شد بازار سرمایه و اقتصاد کشور به نوعی آرامش پیدا کند. در این میان مهمترین مسئله افزایش سودآوری شرکتهای بورسی با حذف ارز نیما بود. شرکتهای ما پیشتر کالاهای خود را با دلار ۴۰ هزار تومانی میفروختند و قیمت پایه دلار در بورس کالا حدود ۴۰ هزار تومانی بود.
شریعتی اضافه میکند: حذف ارز نیما و افزایش نرخ ارز به حوالی ۶۰ هزار تومان در مرکز مبادله ارز، افزایش سودآوری شرکتها و رشد نرخ تسعیر ارز شرکتها بالاخص شرکتهای صادراتی را به دنبال داشت که نتیجه آن شروع روند صعودی در بازار سرمایه بود تا شاخص کل بازار تا محدوده دو میلیون و ۷۰۰ هزار تا دو میلیون و ۸۰۰ هزار واحد پیشروی کند. پس از آن نیز بازار درگیر استیضاح همتی شد و از حرکت صعودی خود جا ماند.
به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه شکلگیری مذاکرات زمینه سبزپوش بورس و ورود شاخص کل به محدوده سه میلیون واحد در سال جاری را فراهم ساخت، شریعتی در این رابطه توضیح میدهد: بازار سرمایه با شکل گرفتن مذاکرات و اخبار پیرامون توافقات وارد مسیر صعودی قوی شد و ارزش سهام صنایع مرتبط با رفع تحریمها مانند صنعت حمل و نقل به ویژه حمل و نقل دریایی بسیار بالا رفت. اگرچه شاخص کل بازار روز گذشته به سطح سه میلیون و ۱۰۰ هزار واحد بازگشت ولی محدوده سه میلیون و ۲۰۰ واحد یک محدوده تعادلی برای شاخص کل محسوب میشود.
بازار سرمایه در انتظار محرک برای صعود
شریعتی تداوم روند صعودی در بازار سرمایه را در گرو توافق سیاسی و کاهش نرخ بهره بانکی میداند، وی در این خصوص میگوید: شاخص کل بازار سرمایه در صورت وقوع دو حالت قادر به صعود به محدوده چهار میلیون واحد یا بالاتر خواهد بود که این صعود نیازمند محرک است. نخستین و مهمترین محرک مسئله توافق و گشایش سیاسی محسوب میشود، به عبارتی اگر شرایط مذاکرات به خوبی پیش رود و توافقی حتی موقت حاصل شود، بازار سرمایه میتواند ۱۰ تا ۲۰ درصد دیگر بالا رود. محرک دیگر کاهش نرخ بهره بانکی است. اکنون نرخ بهره مؤثر در سیستم بانکی برای پولهای بزرگ نزدیک به ۳۵ درصد مؤثر یا حدود ۲۱ درصد اسمی بانکی برآورد میشود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه میدهد: طبیعتاً امکان کاهش نرخ بهره بانکی در شرایط فعلی وجود ندارد زیرا با وقوع این مسئله باید شاهد فرار سرمایه به سمت بازارهای سفتهبازانه و رشد قیمت دلار، مسکن، خودرو و… باشیم. لذا من فکر میکنم نرخ بهره بانکی زمانی کاهش مییابد که توافقات سیاسی شکل گیرد و از انتظارات تورمی مردم کاسته شود. اگر نرخ بهره بانکی افت پیدا کند، ما شاهد اتفاقات بسیار خوبی در بازار سرمایه خواهیم بود، به طوریکه شاخص کل بورس توان رویارویی با محدوده چهار میلیون تا چهار میلیون و ۲۰۰ هزار واحد را پیدا میکند.
در پایان این کارشناس بازار سرمایه تاکید میکند: اکنون بازار سرمایه با وجود نرخ بهره بانکی حدود ۳۰ درصدی در نقطه تعادل قرار دارد و شاخص کل با دستیابی به دو محرک یعنی کاهش نرخ بهره بانکی و توافق سیاسی پرقدرت وارد کانال چهار میلیون خواهد شد.
ارسال نظر