سجاد انتشاری

استان اصفهان با قرار گرفتن در فلات مرکزی با چالش‌های جدی در مدیریت منابع آبی مواجه است. کمبود آب در حوضه زاینده‌رود و ناترازی بین منابع و مصارف، لزوم استفاده از منابع غیرمتعارف مانند پساب تصفیه‌شده را بیش از پیش برجسته کرده است. اولویت و الزامی که موضوع گفتگوی ایراسین با سجاد انتشاری، پژوهشگر زاینده‌رود و همکار اندیشکده حکمرانی دانشگاه اصفهان قرار گرفته است.

سجاد انتشاری، پژوهشگر زاینده‌رود و همکار اندیشکده حکمرانی دانشگاه اصفهان در گفتگو با خبرنگار ایراسین، با بیان اینکه استان اصفهان نخستین استانی است که از شبکه فاضلاب بهره‌مند شده است، گفت: در سال‌های گذشته با سرمایه‌گذاری برخی از صنایع، بخشی از پساب تصفیه‌شده شهرستان‌های مرکزی این استان در صنایعی مانند پالایشگاه، فولاد مبارکه و ذوب‌آهن به کار گرفته شده است و صنایع استان اصفهان از جمله پیشگامان استفاده از پساب به‌جای آب خام در کشور هستند ولی ضروری است تا در زمینه استفاده از پساب، تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی جامعی صورت گیرد.

قانون برنامه هفتم و مدیریت پساب

این پژوهشگر حوزه زاینده رود با اشاره به قانون برنامه هفتم در مورد تأمین آب مورد نیاز صنایع گفت: قانون برنامه هفتم، صنایع را مکلف به استفاده از آب‌های نامتعارف همچون پساب و آب دریا کرده است.

انتشاری با تاکید بر منع بارگذاری جدید بر حوضه زاینده رود گفت: فروش پساب تصفیه شده به صنایع جدید الاتاسیس در استان به معنای بارگذاری مجدد بر منابع آبی موجود است، اقدامی که با توجه به مصوبات شورای عالی آب در دهه ۹۰، مغایر قانون است.

به گفته انتشاری با توجه به وجود صنایع متعدد و با سابقه چند دهه فعالیت، سیاست‌های فعلی برای جایگزینی برداشت آب خام صنایع موجود با منابع آب نامتعارف به عنوان یک راه حل برای حل بخشی از بحران کم آبی است. برای مثال، صنایعی مانند پالایشگاه، فولاد مبارکه و ذوب‌آهن با سرمایه‌گذاری در شبکه‌های جمع‌آوری و تصفیه‌خانه‌ها، پساب را جایگزین بخشی از آب خام مصرفی خود کرده‌اند. راهکاری که نه‌تنها فشار بر منابع آبی را کاهش داده، بلکه با استانداردهای زیست‌محیطی نیز همخوانی دارد.

مدیریت پساب، بخشی از راه حل بحران آب اصفهان

این همکار اندیشکده حکمرانی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه علاوه بر صنایع بزرگ، صنایع کوچک و پراکنده نیز باید به‌تدریج به سمت استفاده از منابع آب نامتعارف حرکت کنند، گفت: صنایع کوچک و پراکنده عمدتاً از آب چاه‌ها استفاده می‌کنند که سبب تشدید پدیده فرونشست را منطقه می‌شود، در صورتی که با جایگزینی منابع آب نامتعارف، می‌توانند همانند صنایع بزرگ وابستگی خود به منابع آب زیرزمینی را کاهش دهند. این موضوع بخصوص در مناطقی که پساب مصرف کننده خاصی ندارد؛ می‌تواند راهکار مؤثری برای تأمین آب مورد نیاز صنایع باشد.

فولاد مبارکه؛ الگوی بازچرخانی آب و استفاده از پساب در صنعت

این پژوهشگر حوضه زاینده رود با بیان اینکه فولاد مبارکه نمونه‌ای موفق از بازچرخانی آب و استفاده از پساب در کشور است، گفت: این مجموعه با ایجاد بزرگترین تأسیسات RO، آب را چندین‌بار در چرخه تولید خود بازیافت می‌کند. روندی که در دیگر صنایع بزرگ اصفهان و کشور نیز باید آغاز شود. فعالیتی که با وجود بحران آب و خشکسالی ورود صنایع به آن اجتناب‌ناپذیر است.

انتشاری معتقد است که با برنامه ریزی جامع، حل مسائل حقوقی، ایجاد انگیزه‌های اقتصادی و مدل‌های سرمایه‌گذاری مناسب، می‌توان صنایع و حتی بخش‌های غیرصنعتی را به سمت استفاده از پساب سوق داد. رویکردی که می‌تواند مشکلات آب استان اصفهان را کاهش دهد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 8 =