ورق شویی

ظرف هفته پایانی مهرماه امسال بالغ بر ۳۵۰‌هزار تن ورق گرم با قیمت پایه ۱۵‌هزار و ۵۷۰تومان به‌ازای هر کیلوگرم توسط فولادمبارکه در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه شد که کل این محصول با همین نرخ پایه مورد معامله قرار گرفت. این نرخ کمترین نرخ فروش ورق در بازار فیزیکی بورس‌کالا ظرف هفته گذشته بود.

به گزارش ایراسین به نقل از دنیای اقتصاد، بهای ورق فولادی گرم در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران به کمترین نرخ ظرف دوسال اخیر رسید. افزایش حجم عرضه، مدیریت تقاضا با به‌کارگیری سامانه بهین‌یاب و سقوط نرخ بهای ورق‌های فولادی در دنیا در شرایطی که چشم‌انداز مثبتی از بهبود تقاضا و رشد نرخ این محصول در بازارهای جهانی وجود ندارد، دلایل اصلی عقبگرد قیمتی و کف‌نشینی دوساله نرخ بود. البته در شرایط کنونی ورق نورد گرم در بازار داخلی با نرخی متناسب با قیمت جهانی معامله می‌شود و خبری از ارزان‌فروشی در این بازار نیست و مدیریت موثر عرضه و تقاضا تنها مانع رقابت هیجانی در این بازار شده است.

ورق در کف قیمت دوساله

در شرایطی که صعود نرخ ارز و مثبت‌بودن انتظارات تورمی باعث شده است تا بهای اغلب مواد اولیه و محصولات نهایی در بازار داخل همراستا با عقبگرد محسوس نرخ کامودیتی‌ها متاثر از واهمه از بروز رکود جهانی ارزان نشود و همچنان در محدوده‌ای نزدیک به اوج نوسان داشته باشد، از نرخ فروش ورق فولادی گرم در بازار داخل کاسته شد. این روند عقبگرد قیمتی در بازار ورق فولادی گرم در معاملات بورس‌کالا تا حدی پیش رفت که نرخ فروش این محصول در هفته پایانی مهر امسال به کمترین میزان پس از پاییز سال ۱۳۹۹ رسید و به این ترتیب رینگ صنعتی بورس‌کالا در معاملات ورق شاهد کف‌نشینی قیمتی دوساله شد.

ظرف هفته پایانی مهرماه امسال بالغ بر ۳۵۰‌هزار تن ورق گرم با قیمت پایه ۱۵‌هزار و ۵۷۰تومان به‌ازای هر کیلوگرم توسط فولادمبارکه در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه شد که کل این محصول با همین نرخ پایه مورد معامله قرار گرفت. این نرخ کمترین نرخ فروش ورق در بازار فیزیکی بورس‌کالا ظرف هفته گذشته بود. البته کمترین نرخ عرضه ورق فولادی در رینگ صنعتی بورس‌کالا ظرف امسال مربوط به هفته پایانی شهریورماه بود که این محصول با نرخ ۱۵‌هزار و ۱۴۰تومان در این بازار عرضه شد؛ هرچند برتری تقاضا نسبت به عرضه باعث شد میانگین نرخ فروش این محصول در هفته پایانی شهریورماه رشد ۶/ ۱۵درصدی داشته باشد و به ۱۷‌هزار و ۴۰۰تومان برسد.

کاهش ۲۶ درصدی نرخ ظرف ۷ماه ۱۴۰۱

ورق گرم فولادی ظرف هفته ابتدایی فروردین‌ماه امسال در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران با نرخ ۲۱‌هزار تومان به‌ازای هر کیلوگرم به فروش رفت. رکورد تاریخی نرخ فروش این محصول مربوط به مرداد سال ۱۴۰۰ بود که این محصول با قیمت ۲۳‌هزار تومان به‌ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. صعود بهای ورق به مرز ۲۱‌هزار تومان در ابتدای سال‌جاری، آن هم در شرایطی که نرخ جهانی این محصول نیز سودای صعود داشت، احتمال اوج‌گیری مجدد بهای این محصول در بازار داخل و ثبت رکورد جدید قیمتی برای آن را مطرح کرد؛ اما این پیش‌بینی با فروکش کردن تقاضا در بازار جهانی و مدیریت عرضه در بازار داخل محقق نشد. به این ترتیب ظرف هفت‌ماه ابتدایی امسال نرخ فروش ورق نورد گرم در بازار داخل کاهش ۲۶درصدی داشت. بخشی از افت نرخ مرهون عقبگرد قیمت جهانی و بخشی دیگر مرهون فروکش تقاضا بود.

افزایش حجم عرضه و درواقع ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا مهم‌ترین دلیل جلوگیری از رقابت غیرقابل توجیه قیمتی در بازار ورق گرم فولادی در کشور بود. ورق نورد گرم از معدود محصولات فولادی است که میزان تولید آن در بازار داخل به‌مراتب کمتر از تقاضای آن بوده است. عدم‌تناسب میان حجم تولید و تقاضا در بازار داخل برای ورق باعث شده است تا ظرف سال‌های گذشته همواره التهابات متعددی در بازار این محصول رخ دهد. این التهابات به‌خصوص در برهه‌هایی همچون جهش نرخ ارز و صعود قیمت جهانی شدت بیشتری به خود گرفته است.

سیاستگذار برای رفع این چالش الزام عرضه تلفیقی ورق گرم فولادی در بورس‌کالا را مطرح کرد و به این ترتیب فولادمبارکه اصفهان به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده داخلی این محصول موظف شد علاوه بر عرضه محصول تولیدی خود در رینگ صنعتی بورس‌کالا، نسبت به واردات ورق و عرضه آن در بازار فیزیکی بورس‌کالا اقدام کند تا به این ترتیب چالش کمبود این محصول در بازار داخل برطرف شود. البته صنایع تکمیلی محدودیتی در واردات ورق نورد گرم ندارند؛ اما واردات این محصول با حجم بالا از سوی مجموعه بزرگی همچون مبارکه باعث کاهش هزینه شده و همین موضوع باعث می‌شود تا صنایع تکمیلی عرضه تلفیقی را به دریافت مجوز واردات ترجیح دهند.

پیش از آغاز عرضه‌های تلفیقی، ماهانه حدود ۱۲۰‌هزار تن ورق نورد گرم در رینگ صنعتی بورس‌کالا عرضه می‌شد. در شرایط کنونی سهم عرضه ماهانه این محصول در بازار فیزیکی بورس‌کالا به رقمی در حدود ۳۰۰هزار تا ۴۰۰‌هزار تن رسیده است. اما سیاستگذار، فولادمبارکه را موظف کرده است تا با واردات حجم مکفی، میزان عرضه ماهانه این محصول را به ۴۵۰‌هزار تن برساند.

فروشی متناسب با بازار جهانی

با احتساب دلار نیمایی ۲۷‌هزار و ۲۸۰تومان در هفته پایانی مهرماه، میانگین نرخ فروش ورق گرم در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران به ۵۷۸دلار به‌ازای هر تن رسید، این در حالی بود که در همین زمان ورق گرم فولادی فوب چین نرخی برابر ۵۵۹دلار به ازای هر تن، ورق گرم فولادی فوب هند نرخی برابر ۵۶۰دلار به ازای هر تن، ورق گرم فولادی فوب دریای سیاه نرخی برابر ۵۸۰دلار به‌ازای هر تن و ورق گرم فولادی وارداتی به بندر جبل‌علی امارات نرخی برابر ۶۰۵دلار به ازای هر تن داشت. به این ترتیب می‌توان اذعان کرد که این محصول با نرخی نسبتا متعادل با قیمت جهانی در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران به فروش می‌رسد.

بازار جهانی ورق در مرز زیان

نشریه پلتس در گزارش روزانه خود از وضعیت بازار جهانی آهن و فولاد در روز ۲۱اکتبر، حاشیه سود نوردکاران چینی را برابر منفی ۳۱دلار به ازای هر تن ارزیابی کرد. نبود تقاضای مصرفی برای این محصول باعث شده است تا ظرف ماه‌های اخیر از بهای ورق نورد گرم در چین و البته سایر بازارهای جهانی کاسته شده و این موضوع به زیان تولیدکنندگان این محصول در بازار جهانی منجر شده است. واهمه از بروز رکود اقتصادی در دنیا باعث شده است تا چشم‌انداز تقاضای مثبتی برای ورق نورد گرم در بازارهای جهانی وجود نداشته باشد. این موضوع باعث شده است تا فولادسازان فرصت افزایش قیمت محصولات تولیدی خود را نداشته باشند و در برخی موارد به کاهش تولید به‌منظور کاهش زیان روی آورند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =