عرضه معادن از تقاضای آینده عقب ماند؛

بازار مس در آستانه کم‌آبی

بازار مس در آستانه کم‌آبی
دل‌آرام قلع‌ریز
چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۱:۰۷

بازار جهانی مس با کاهش ذخایر انبارها، رشد تقاضای مراکز داده و شبکه‌های برق و محدودیت‌های سیاسی در مسیر عرضه، با شکاف فزاینده میان عرضه و تقاضا روبه‌رو شده است؛ شرایطی که می‌تواند قیمت این فلز را در ماه‌های آینده همچنان تحت فشار صعودی قرار دهد.

پایگاه تحلیلی خبری ایراسین؛ قیمت مس در بورس فلزات لندن به محدوده ۱۴ هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن نزدیک شده است؛ اما نگرانی اصلی بازار، صرفا رکورد قیمتی نیست. افزایش فاصله میان قیمت نقدی و قراردادهای آینده به بالاترین سطح پنج سال اخیر رسیده که از کاهش موجودی مس در انبارهای جهانی حکایت دارد.

در همین حال، بانک‌های سرمایه‌گذاری بزرگ برآوردهای خود از میانگین قیمت مس را افزایش داده‌اند و پیش‌بینی‌ها از حدود ۱۲ هزار و ۷۰۰ دلار به بیش از ۱۳ هزار و ۷۰۰ دلار در هر تن رسیده است. از سوی دیگر، برآوردهای تخصصی نشان می‌دهد ظرفیت فعلی و برنامه‌ریزی‌شده معادن مس تا سال ۲۰۳۵ تنها حدود ۷۰ درصد نیاز جهانی را پوشش خواهد داد و حدود ۳۰ درصد تقاضای آینده همچنان بدون پاسخ باقی می‌ماند.

محرک اصلی رشد تقاضای مس در این دوره تنها رشد اقتصاد جهانی نیست. توسعه مراکز داده، هوش مصنوعی و شبکه‌های برق به مصرف این فلز شتاب داده است. در مقابل، توسعه معادن جدید فرآیندی زمان‌بر است و معمولا یک دهه یا بیشتر طول می‌کشد. به همین دلیل، برای پاسخ به تقاضای دهه آینده به سرمایه‌گذاری گسترده و ایجاد پروژه‌های جدید معدنی نیاز است؛ در حالی که سرعت فعلی سرمایه‌گذاری با این نیاز فاصله دارد.

عوامل سیاسی نیز فشار بر بازار را افزایش داده‌اند. احتمال اعمال تعرفه آمریکا بر واردات مس تصفیه‌شده موجب ورود حجم قابل توجهی از این فلز به بنادر آمریکا شده و می‌تواند موجودی بازارهای دیگر را کاهش دهد. از سوی دیگر، جمهوری دموکراتیک کنگو، از تولیدکنندگان بزرگ مس جهان، محدودیت صادرات کنسانتره را با هدف توسعه صنایع داخلی دنبال می‌کند؛ اقدامی که می‌تواند تعادل شکننده بازار جهانی را بیش از پیش تحت تأثیر قرار دهد.

در چنین شرایطی، مس از یک فلز صنعتی معمولی فراتر رفته و حساسیت آن به اختلالات عرضه، اهمیت راهبردی بیشتری پیدا کرده است. برای ایران به‌عنوان یکی از کشورهای دارای ذخایر مس، این وضعیت می‌تواند فرصتی برای افزایش تولید و ارزآوری باشد؛ مشروط بر اینکه سرمایه‌گذاری، زیرساخت و ظرفیت‌های فرآوری داخلی امکان بهره‌گیری از رشد تقاضای جهانی را فراهم کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

گفت‌وگو

پربازدیدهای معدن

یادداشت

تازه‌ترین‌ها معدن

ویدیوی صفحه

دیدگاه