پایگاه خبری، تحلیلی ایراسین، صنایع معدنی و فولاد به عنوان موتور محرکه اقتصاد، از جمله مصرف کنندگان عمده منابع آب و انرژی هستند. در این میان، شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان با درک اهمیت بهینه سازی مصرف منابع، گام بلندی در راستای هوشمندسازی سیستمهای پایش و کنترل برداشته است. پروژه مانیتورینگ و پایش برخط منابع و مصارف آب و گاز با راه اندازی اتاق دیسپاچینگ هوشمند، امکان رصد لحظهای، تحلیل الگوی مصرف و شناسایی نقاط اتلاف را فراهم کرده است. این سیستم با به کارگیری سنسورهای دقیق و شبکههای ارتباطی پیشرفته، دادهها را در لحظه جمع آوری کرده و از طریق پردازشهای تحلیلی، راهکارهای عملیاتی برای کاهش مصرف و افزایش بازدهی ارائه میدهد.
اجرای این پروژه نه تنها به کاهش هزینههای عملیاتی و افزایش شفافیت مدیریت منابع منجر میشود، بلکه نشان دهنده تعهد شرکت به مسئولیت اجتماعی و حفاظت از محیط زیست نیز هست. در دنیایی که منابع طبیعی روزبه روز محدودتر میشوند، هوشمندسازی انرژی تنها یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت استراتژیک برای بقا و رقابت در صنعت فولاد است.
این دستاورد بزرگ، گواهی بر پیشگامی فولاد سنگان در به کارگیری فناوریهای نوین و حرکت به سمت صنعتی هوشمند و پایدار است.
هوشمندسازی انرژی در فولاد سنگان: ضرورتی انکارناپذیر
شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندههای گندله در عسلویه معدنی ایران، جایگاه ویژه ای در زنجیره تأمین صنعت فولاد کشور ایفا میکند. این مجموعه نه تنها نقش کلیدی در تأمین مواد اولیه مورد نیاز فولاد مبارکه اصفهان (به عنوان یکی از مهمترین قطبهای صنعتی ایران) دارد، بلکه به عنوان یک حلقه حیاتی در چرخه تولید فولاد، پایداری و بهره وری آن تأثیر مستقیمی بر عملکرد کلی این صنعت میگذارد. لذا پایداری تولید آن از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد. حاملهای انرژی (برق، آب و گاز) به عنوان یکی از مهمترین زیرساختهای حیاتی در این مجموعه از اهمیت ویژه ای برخوردارند تا بتوانند پایداری تولید را تضمین نمایند.
نظر به موقعیت جغرافیایی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان و مشکلات فراوان در تأمین حاملهای انرژی در این منطقه، تضمین پایداری در شرکت نیازمند به یک ساختار هوشمند است تا بتواند با پیاده سازی گامهای زیر یک دیسپاچینگ هوشمند به منظور مدیریت و هوشمندسازی تأمین منابع و مصارف حاملهای انرژی ایجاد کند:
گام اول پیاده سازی سیستمهای اسکادا و دیسپاچینگ جهت فراهم ساختن بستر مشاهده، پایش وضعیت و فرماندهی از راه دور (بهره برداری با استفاه از اتوماسیون)
گام دوم پایش آنلاین هریک از مبادی تأمین / ورودی تا نقاط مصرف (سیستمهای تأمین، انتقال، ذخیره و توزیع در شبکه آب، سیستمهای تولید، انتقال و توزیع در شبکه برق و سیستم انتقال و توزیع در شبکه گاز) مبتنی بر مدل و سافت سنسور و پایش آنلاین شاخصهای بهرهوری
گام سوم مدیریت هوشمند منابع و مصارف از طریق پیاده سازی سیستمهای داده کاوی، پیش بینی، اعتبارسنجی و بهسازی داده، تصمیمیار هوشمند و سامانههای نرم افزاری پشتیبان جهت اجرایی کردن آنها نظیر ارجاعات، آلارم، امنیت، …. جهت تهیه بهترین سناریو برای بهره برداری در حالات مختلف، مدیریت بحران، مدیریت دانش، آموزش هوشمند اپراتورها (OTS) و…
پروژه سامانه هوشمند مدیریت آب و گاز
بر این اساس، شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان اقدام به پیاده سازی سامانه هوشمند مدیریت آب و گاز سایت به روش EPC نمود. مهندس صابر صادقی، مدیر این پروژه افزود : با اجرای فاز اول این پروژه، شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان از جمله شرکتهای پیش رو در کشور است که اقدام عملیاتی در راستای هوشمندسازی انرژی انجام داده است. پیاده سازی این سامانه ضمن افزایش قابلیت اطمینان و پایداری تأمین آب، موجب کاهش هدر رفت آب، کاهش انرژی مصرفی، پیکسایی در مصرف برق و جاری سازی مدیریت دانش در حوزه تأسیسات آب و گاز سایت میگردد به گونهای که بازگشت سرمایه اجرای این طرح کمتر از ۲ سال برآورد شده است. وی افزود؛ اجرای این پروژه دستاوردهای قابل توجهی را به همراه داشته است:
افزایش قابلیت اطمینان تأمین آب: با پایش محازن و نظارت لحظهای بر مصارف و شناسایی سریع نشت یا هدررفت، از قطعیهای ناخواسته جلوگیری میشود.
کاهش هدررفت آب و انرژی: با بهینه سازی الگوی مصرف و حذف نقاط اتلاف، صرفه جویی چشم گیری در منابع آبی و گازی ایجاد میشود.
پیکسایی مصرف برق: با مدیریت هوشمند پمپها و بار مصرفی در ساعات اوج دیماند، از فشار به شبکه کاسته شده و هزینههای انرژی کاهش مییابد.
مدیریت دانش یکپارچه: ثبت و تحلیل دادههای عملیاتی، امکان تصمیم گیری مبتنی بر داده را برای مدیران فراهم میکند.
الف) گامهای کلی پروژه:
انجام شناخت و دریافت اطلاعات شبکه تغذیه و توزیع
بررسی تجهیزات مانیتورینگ نصب شده در سیستم به منظور پایش مصرف
طراحی و ساخت مدل فیزیکی و مدل هیدرولیکی شبکه در نرم افزار تخصصی (Water GEMS, Pipeline Studio)
تهیه نقشه ابزار دقیق بهروز از کل سایت (P&ID + Instrument Map)
پیشنهاد مکان بهینه و نوع سنسورهای قابل نصب (Sensor Placement)
خرید و نصب سنسورها
کالیبراسیون مدل + ساخت مدل ریاضی یا داده محور شبکه ( Model & Soft Sensor)
ایجاد ساختار پیش بینی مصرف Forecast (ساعتی – روزانه)
ایجاد سیستم DVR
ایجاد سیستم DSS
طراحی و خرید و تجهیز اتاق مانیتورینگ شبکه
ایجاد سیستم دیسپاچینگ
پیاده سازی سامانههای جانبی و پشتیبان، یکپارچه سازی و تحویل مجموعههای نرم افزاری
تجهیزکارگاه
تکمیل فاز شناخت، طراحی کلی سیستم، بازبینی طرح و تأیید دستگاه نظارت کارفرما
خرید و نصب تجهیزات ابزار دقیق:
۴۴ عدد فشارسنج (Hoggler)
20 عدد دبی سنج (Euromag)
3 عدد کدورت سنج آنلاین (E&H)
112 عدد شیر صنعتی (Vog)
112 عدد عمگر شیر برقی (Arad)
3 عدد کنترل کیفیت آب (E&H)
2 عدد تابلوهای ابزار دقیق (Simens)
8 عدد تابلوهای PLC (Simens)
3 عدد پاورآنالایزر پارامترهای کیفی توان (Behrad)
9 عدد لول مترهای شیمیایی و هیدرواستاتیکی (E&H)
4 عدد بریر و RTU
تحلیل و برنامه نویسی سیستم جمع آوری دادهها و برقرار ارتباط دوسویه با تجهیزات
تحلیل و برنامهنویسی نرمافزار پایش و مانیتورینگ آنلاین
سیستم تله متری
پیاده سازی شبکه APN
پیاده سازی و اختصاصی سازی سامانه سهند
سرور
پیاده سازی و کانفیگ سرور (G10-Hp)
پیاده سازی و اجرای اتاق مانیتورینگ
نصب و راه اندازی ویدئو وال
راهاندازی کامل، کنترل، بازنگری سیستم و آموزش
صابر صادقی
مدیر پروژه هوشمندسازی آب و گاز
ارسال نظر