تغییر ریتم تولید در صنعت فولاد چین
نرگس کاظمی
سه‌شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۵ - ۰۸:۲۴

آمارهای انجمن آهن و فولاد چین (CISA) از کاهش ۲.۱ درصدی تولید فولاد خام کارخانه‌های بزرگ این کشور در اواخر سپتامبر نسبت به دوره قبل حکایت دارد؛ هم‌زمان، موجودی انبار این کارخانه‌ها ۸.۴ درصد کاهش یافته، اما تولید محصولات نهایی ۱۰.۹ درصد افزایش داشته است. با وجود افت اخیر ذخایر، موجودی فولاد همچنان بالاتر از سطح سال گذشته و ابتدای سال ۲۰۲۶ قرار دارد؛ موضوعی که ارزیابی وضعیت بازار چین را به روند تقاضا و تداوم کاهش موجودی‌ها گره می‌زند.

پایگاه تحلیلی خبری ایراسین؛ آمارهای انجمن آهن و فولاد چین (CISA) از کاهش تولید فولاد خام و چدن مذاب در کارخانه‌های بزرگ فولادسازی این کشور در اواخر سپتامبر حکایت دارد؛ هم‌زمان، تولید محصولات نهایی فولاد افزایش یافته و موجودی انبار کارخانه‌ها نیز نسبت به دوره قبلی ۸.۴ درصد کاهش یافته است. این تحولات در شرایطی رخ داده که ذخایر فولاد، با وجود افت اخیر، همچنان بالاتر از سطح سال گذشته و ابتدای سال ۲۰۲۶ قرار دارد.

بر اساس داده‌های انجمن آهن و فولاد چین، تولید فولاد خام شرکت‌های بزرگ فولادسازی این کشور در اواخر سپتامبر به ۱۸.۸۱ میلیون تن رسید که معادل میانگین تولید روزانه یک میلیون و ۸۸۱ هزار تن است. این میزان در مقایسه با اواسط سپتامبر ۲.۱ درصد کاهش داشته و نسبت به مدت مشابه سال گذشته نیز ۰.۴ درصد کمتر بوده است.

در همین دوره، میانگین تولید روزانه چدن مذاب در کارخانه‌های بزرگ به یک میلیون و ۷۵۳ هزار تن رسید. این رقم در مقایسه با دوره ده‌روزه پیشین یک درصد و نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳.۶ درصد کاهش نشان می‌دهد.کاهش هم‌زمان تولید فولاد خام و چدن مذاب می‌تواند نشانه‌ای از تعدیل فعالیت تولیدی کارخانه‌ها در اواخر سپتامبر باشد؛ روندی که ارزیابی آن به میزان تقاضای بازار و سیاست‌های تولیدی فولادسازان در دوره‌های بعد وابسته است.

افزایش تولید محصولات نهایی برخلاف روند فولاد خام

در مقابل کاهش تولید فولاد خام و چدن مذاب، تولید محصولات نهایی فولاد در کارخانه‌های بزرگ روندی افزایشی داشت. میانگین تولید روزانه این محصولات به دو میلیون و ۵۶ هزار تن رسید که نسبت به اواسط سپتامبر ۱۰.۹ درصد افزایش نشان می‌دهد.با وجود این رشد قابل‌توجه در مقایسه با دوره قبلی، تولید محصولات نهایی همچنان چهار درصد پایین‌تر از سطح مدت مشابه سال گذشته قرار داشت.

در سطح کل کشور نیز برآوردهای انجمن آهن و فولاد چین از کاهش تولید فولاد خام و چدن مذاب و افزایش تولید محصولات نهایی حکایت دارد. بر این اساس، میانگین تولید روزانه فولاد خام چین در اواخر سپتامبر حدود ۲.۳۵ میلیون تن برآورد شد که نسبت به دوره قبلی ۲.۱ درصد کاهش داشته است. تولید روزانه چدن مذاب نیز با افت یک‌درصدی به حدود ۲.۱۲ میلیون تن رسید.در همین حال، تولید روزانه محصولات نهایی فولاد در سطح کشور با رشد ۴.۹ درصدی به حدود ۳.۹۲ میلیون تن افزایش یافت.

یکی دیگر از تحولات مهم بازار فولاد چین در اواخر سپتامبر، کاهش موجودی انبار کارخانه‌های بزرگ فولادسازی بود. بر اساس آمار انجمن آهن و فولاد چین، موجودی فولاد این کارخانه‌ها به ۱۵.۶۵ میلیون تن رسید که نسبت به اواسط سپتامبر، یک میلیون و ۴۳۰ هزار تن، معادل ۸.۴ درصد، کاهش نشان می‌دهد.

با این حال، مقایسه سالانه و روند موجودی‌ها از ابتدای سال تصویر متفاوتی ارائه می‌دهد. ذخایر فولاد کارخانه‌های بزرگ چین همچنان ۶.۷ درصد بیشتر از مدت مشابه سال گذشته و ۱۰.۷ درصد بالاتر از سطح ثبت‌شده در ابتدای سال ۲۰۲۶ است.بنابراین، کاهش اخیر موجودی‌ها اگرچه از تعدیل ذخایر در مقایسه با دوره قبل حکایت دارد، اما به‌تنهایی برای نتیجه‌گیری درباره رفع مازاد موجودی در بازار فولاد چین کافی نیست.

تغییر ترکیب تولید در آستانه تعطیلات روز ملی چین

ترکیب کاهش تولید فولاد خام و چدن مذاب، افزایش تولید محصولات نهایی و افت موجودی انبارها نشان می‌دهد که ساختار تولید و مدیریت ذخایر کارخانه‌های فولادسازی چین در اواخر سپتامبر دستخوش تغییر شده است.این روند می‌تواند با تلاش کارخانه‌ها برای مدیریت موجودی‌ها و تنظیم تولید در آستانه تعطیلات روز ملی چین مرتبط باشد؛ با این حال، برای تأیید این برداشت باید داده‌های دوره‌های بعد و وضعیت تقاضای واقعی بازار نیز بررسی شود.افزایش تولید محصولات نهایی در کنار کاهش تولید فولاد خام، همچنین اهمیت بررسی توازن میان مراحل مختلف زنجیره تولید فولاد را برجسته می‌کند؛ زیرا تغییر در میزان تولید و موجودی محصولات نهایی لزوماً به معنای بهبود مصرف نهایی نیست.

در ادامه، توجه فعالان بازار فولاد چین بر چند متغیر کلیدی متمرکز خواهد بود. نخست، میزان احیای تقاضا پس از تعطیلات روز ملی و تأثیر آن بر مصرف محصولات فولادی است. دوم، نحوه مدیریت تولید کارخانه‌ها و احتمال تداوم محدودیت‌ها یا کاهش تولید خواهد بود.عامل سوم، مسیر تغییر موجودی انبارهاست؛ به‌ویژه اینکه آیا کاهش ذخایر ثبت‌شده در اواخر سپتامبر در دوره‌های بعد نیز ادامه می‌یابد یا با بازگشت عرضه و تغییر تقاضا متوقف می‌شود.

در مجموع، داده‌های اواخر سپتامبر تصویری دوگانه از بازار فولاد چین ارائه می‌کند: از یک سو، تولید فولاد خام و چدن مذاب کاهش یافته و موجودی کارخانه‌ها افت کرده است؛ از سوی دیگر، ذخایر همچنان بالاتر از سطوح سال گذشته و ابتدای ۲۰۲۶ قرار دارند. از این رو، پایداری روند کاهش موجودی‌ها و بهبود تقاضای واقعی، دو عامل مهم در ارزیابی چشم‌انداز بازار فولاد چین خواهند بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

گفت‌وگو

پربازدیدهای فولاد

یادداشت

تازه‌ترین‌ها فولاد

ویدیوی صفحه

دیدگاه