مسیح فرزانه

مسیح فرزانه، کارشناس و فعال صنعت خودرو گفت: بازار خودرو درآستانه ورود به یکی از پرابهام‌ترین دوره‌های خود قرار دارد و طی روزهای آینده با رکودی سنگین‌تر روبه‌رو خواهد شد. نگاه‌ فعالان بازار به سوی نتیجه گفت‌وگوهای ایران و آمریکا دوخته شده و بخش زیادی از تصمیم‌گیری‌های بازار براساس تحلیل این متغیرها صورت می‌پذیرد.

به گزارش خبرنگار ایراسین، انتشار اخبار مثبت پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا و امید مردم به گشایش‌های دیپلماتیک باعث شده تقاضا در بازار خودرو افت پیدا کند تا این بازار در بهار ۱۴۰۴ به خواب زمستانی فرو رود و وارد فاز بلاتکلیفی شود، تاجایی که قیمت چهارچرخ‌ها نیز روند متوازنی ندارد و بهای انواع اتومبیل تولید داخل و مونتاژی با انتشار اخبار مختلف یا نوسان نرخ دلار تغییر می‌کند. مشاهدات میدانی از بازار خودرو نشان می‌دهد روز گذشته قیمت دو خودرو پرفروش ایران‌خودرو یعنی پژو ۲۰۷ و تارا اتوماتیک به ترتیب ۱۸ و ۱۲ میلیون تومان کاهش یافت، یا شاهین G اتوماتیک به عنوان سدان رده‌بالا سایپا کاهش ۱۷ میلیون تومانی تجربه کرد. در مقابل کوییک اتوماتیک با رشد حدود ۲۵ میلیون تومانی رکورددار افزایش قیمت‌ها در بازار خودروهای داخلی بود. سپس باید به سمند سورن پلاس و ساینا S دنده‌ای دوگانه سوز اشاره کرد که روز گذشته قیمت آن‌ها ۱۵ میلیون تومان بالا رفت.

روز گذشته کی‌ام‌سی T۸ پرچم‌دار افزایش قیمت‌ها در بازار خودروهای مونتاژی بود و بهای آن ۸۰ میلیون تومان افزایش یافت. تیگو ۸ پرو و فیدلیتی نیز به ترتیب رشد قیمت ۱۰ و ۲۰ میلیون تومانی داشتند. ولی قیمت لاماری ایما ۳۰ میلیون تومان افت پیدا کرد و به پله‌های ابتدایی کانال دو میلیارد تومان بازگشت.

تشدید رکود در بازار خودرو

مسیح فرزانه، کارشناس و فعال صنعت و بازار خودرو در رابطه با شرایط فعلی بازار خودرو به خبرنگار ایراسین گفت: بازار خودرو طی روزهای آینده با رکودی سنگین‌تر نسبت به قبل و سکوتی محسوس روبه‌رو خواهد شد. این سکون در عمل از رکود تورمی فراتر رفته و در رفتار فروشندگان و خریداران نمایان است. اکنون نگاه فعالان بازار به سوی نتیجه گفت‌وگوهای ایران و ایالات متحده دوخته شده و بخش زیادی از تصمیم‌گیری‌های بازار بر اساس تحلیل این متغیرها صورت می‌پذیرد.

این کارشناس و فعال بازار خودرو با اشاره به ورود بازار خودرو به یکی از پر ابهام‌ترین دوران خود اظهار کرد: بازار خودرو ایران در آستانه ورود به یکی از پر ابهام‌ترین دوره‌های خود قرار گرفته است. دوره‌ای که در آن نه تقاضا مؤثر شکل گرفته، نه چشم‌انداز روشنی از بهبود عرضه وجود دارد و نه سازوکارهای سیاست‌گذاری توان عبور از بحران را نشان می‌دهند.

در پایان فرزانه تاکید می‌کند: در چنین وضعیتی چشم‌انداز بازار خودرو بر مبنای انتظارات تورمی، جهت‌گیری سیاست خارجی و نحوه مواجهه دولت با بحران ارزی و تولیدی ترسیم می‌شود. مسیری که نشانه‌ای از تغییر در آن به چشم نمی‌خورد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 2 =