فروسیلیس

با وجود اینکه نتیجه‌گیری برای قیمتگذاری در زنجیره فولاد کماکان روی میز باقی مانده و اقدامی جدی برای مشخص شدن ضرایب کنسانتره، گندله، صورت نگرفته، اکنون بحث قیمتگذاری فروسیلیس به عنوان یکی دیگر از مواد اولیه فولادسازان مطرح گردیده است.

به گزارش ایراسین، در واقع محدودیت تولیدکنندگان فروسیلیس از یکسو و جذابیت صادراتی این کالا به صورت خام سبب شده تا تولیدکنندگان فولادساز نیز به این شرایط معترض شوند و در صدد یافتن راه حلی برای رفع اضطرار کمبود فروسیلیس و ثبات قیمتی آن برآیند.

طی هفته‌های گذشته جلساتی میان تولیدکنندگان فولاد و تولیدکنندگان فروسیلیس برگزار شد تا شاید از طریق بحث و گفت‌وگو بتوانند با یکدیگر به توافق رسیده و از تغییرات لحظه‌ای قیمت فروسیلیس در بازار داخلی جلوگیری کنند.

این موارد در حالی مطرح می شود که فروسیلیس به عنوان یک کالای صادراتی از بازار خوبی برخوردار است و یک مشتری دست به نقد برای فروسیلیس ایران در همسایگی کشورمان به نام ترکیه وجود دارد. در واقع ترکها را می‌توان جزو خریداران پروپاقرص فروسیلیس ایران به حساب آورد. از اینرو تولیدکنندگان داخلی نیز بیشتر تمایل دارند تا محصول خود را صادر کنند؛ چرا که ارز حاصل از صادرات به مراتب سود بیشتری برایشان خواهد داشت تا فروش داخلی و گرفتن ریال!

در این زمینه یکی از فعالان صنعت فولاد به ایراسین گفت: با توجه به اینکه فولادسازان داخلی نیز جزو مصرف کنندگان اصلی این محصول هستند، تولیدکنندگان فروسیلیس باید در ابتدا نیاز داخل را تامین کنند؛ زیرا صادرات آنها منوط به تامین نیاز داخلی است، در نتیجه سعی می‌کنند که نیاز داخل را تامین کنند.

به گفته وی، درواقع تولیدکنندگان فروسیلیس برای اینکه بتوانند بر بازار داخلی نیز احاطه داشته باشند، این محصول را به صورت قطره چکانی توزیع می‌کنند به این شکل که تنها مصرف یک ماه فولادسازان تامین شود تا در شرایط حساس (روبه اتمام رفتن موجودی انبار فروسیلیس شرکتهای فولادی)، قیمت را افرایش دهند؛ حال در این شرایط اگر فولادساز با افزایش قیمت مخالفت کند، آنها نیز از فروش محصول به فولادساز خودداری می‌کنند در نتیجه فولادسازان نیز فرصتی برای ردکردن قیمت پیشنهادی یا چانه زنی برای تغییر قیمت نداشته و بالاجبار با افزایش قیمت موافقت می‌کنند.

به گفته فعالان صنعت فولاد، طی مدت اخیر 2 بار قیمت فروسیلس تغییر کرده و افزایشی شده است؛ همچنین پیش‌بینی می‌شود که حداقل 2بار دیگر شاهد افزایش قیمت در سال 99 باشیم. (البته از سال گذشته قیمت فروسیلیس بالای 120درصد افزایش داشته است. )

طبق اطلاعات بدست آمده توسط ایراسین، طی جلساتی که میان فولادسازان و فروسیلیسی‌ها برگزار شده، پیشنهاداتی نیز برای تعیین قیمت مطرح گردیده است. به این صورت که به جای افزایش چندباره قیمت فروسیلیس در سال که منجر به چالش میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان این محصول شده، بهتر است برای تعیین قیمت از یک پارامتر مشخص استفاده کرد؛ به این شکل که هر اندازه قیمت پارامتر تغییر کرد، قیمت فروسیلیس نیز تغییر کند.

2 پیشنهاد برای قیمت‌گذاری فروسیلیس

در اینجا دو پیشنهاد مطرح می‌شود: نخست اینکه قیمت فروسیلیس همچون گندله و کنسانتره مبنایی از شمش فولاد خوزستان باشد. همچنین می توان از پارامتر دیگری نیز استفاده کرد به این شکل که قیمت فروسیلیس داخلی را بر اساس ضریبی از نرخ جهانی فروسیلیس در متال بولتن در نظر گرفت.

حال اینکه کدام یک از موارد یادشده به تایید تولیدکنندگان فروسیلیس برسد تا بازار این محصول معدنی نیز به ثبات قیمتی برسد، سوالی است که برای گرفتن پاسخ آن باید منتظر برگزاری جلسات بعدی میان طرفین و اعلام نظراتشان باشیم.

در حال حاضر آخرین قیمت نهایی شده برای فروسیلیس کیلویی 17هزارتومان است و فروسیلیسی‌ها باید تعهدات خود را به فولادسازان عملی کنند و جدولی هم برای مشخص شدن میزان فروسیلیس مورد نیاز آنها که توسط کدام شرکت و به چه میزان انجام می شود ارائه دهند.

اما سوال اینجاست که متولیان صنعت و معدن کشور تا چه اندازه به شرایط فعلی در بازار محصولات معدنی کشور اشراف داشته و بر آن نظارت می کنند؟ اینکه تنها نظارت بر بخش کلان معدن و تولیدکنندگان موادمعدنی وجود داشته باشد و در مقابل سایر بازارها در حاشیه قرار گرفته؛ در نهایت منجر به آشفتگی بازارهای کوچک خواهد شد و تبعات آن متوجه مصرف کنندگان نهایی خواهد شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =