وزیر علوم

وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری گفت: دولت اکنون بیش از هر زمان دیگر به نقش و سهم دانشگاه ها در عبور از بحران ها و گردنه های سخت باور دارد و این فرصت مهمی برای تحقق ایده هایی است که سالیان سال در قالب ارتباط دانشگاه و صنعت و جدیداً ارتباط و تعامل دانشگاه و جامعه مطرح است.

به گزارش ایراسین، افتتاح نشست روسای دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری سراسر کشور با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، وزیران علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر کشور، وزیر کار و رفاه اجتماعی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، صبح امروز در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد.

منصور غلامی، وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری در آیین افتتاح این نشست با بیان اینکه اکنون در طلیعه دهه پنجم انقلاب اسلامی قرار گرفته ایم، گفت: هم اکنون به مدد تلاش صادقانه و جوانمردانه همه کسانی که دل در گرو رشد و تعالی این کشور دارند، توشه و انبانی قابل اعتنا از تجربه و دستاورد های علمی و پژوهشی را در عرصه های مختلف در اختیار داریم.

وزیر علوم در ادامه افزود: همانگونه که در دهه اول و دوم انقلاب و در دوران جنگ تحمیلی، دانشگاه با تمام قوا به میدان آمد و نیازهای دفاعی کشور را تأمین کرد، در دهه سوم و چهارم انقلاب نیز با اهتمامی مثال زدنی در رفع نیازهای فناورانه صنایع دفاعی و بازسازی سایر صنایع از پای ننشست.

غلامی در ادامه با تقدیر از روسای دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور برای تلاش در حوزه آموزش، پژوهش و فناوری و خدمت به جوانان این مرز و بوم، گفت: بی شک تلاش مجاهدانه شما در نزد پروردگار اجر و پاداش فراوانی خواهد داشت. ما همه خود را وابسته و دلبسته ایران عزیز می دانیم و برای اعتلای آن از هر نوع مجاهدت فروگذار نخواهیم کرد.

وی با اشاره به فعالیت مسئولان، محققان و پژوهشگران دانشگاهی در چهل سال گذشته و پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: تلاش های شما عزیزان در چهل سال گذشته، ایران عزیز ما را در جایگاه عزتمندانه ای از نظر علم و فناوری در میان کشورهای جهان قرار داده است. این جایگاه رفیع هنوز قابل ارتقا است و انشاالله در ۱۰ سال آینده با برنامه ریزی های منسجم و هدفمند، کشورمان در رده ۱۰ کشور برتر دنیا از نظر تولید و نشر علم قرار خواهد گرفت.

غلامی با بیان اینکه ما نباید به یافته های خود قانع باشیم، گفت: آنچه در ۴۰ سال گذشته انجام شده، بی شک معادل ۱۰۰ سال تلاش بوده و ترسیم قله ها و هدف گیری جایگاه رفیع و تدوین آرزوها یک راهکار واقعی برای حصول نتایج بزرگ است.

وزیر علوم با اشاره به اینکه همگی از ابتدا تا به امروز شاهد نقش بی‌بدیل دانشگاهیان در بسترسازی، پیروزی و تداوم این انقلاب بوده‌ایم، اظهار داشت: اگر به دانشگاه و کنش‌ گران اصلی آن در بستر تاریخی ایران نظر کنیم، در خواهیم یافت که حافظه تاریخی‌ جغرافیای ایران زمین گواه آن است که دانشگاه بویژه در بزنگاه‌ها در قبال جامعه و مسائل و مشکلات آن دغدغه داشته و احساس مسئولیت کرده است.

وی افزود: اذهان مردمان این سرزمین به یاد دارند که نخبگان دانشگاهی‌ اش همگام با آنان در حل مسائل اجتماعی و سیاسی جامعه حضور و مشارکت داشته‌اند و نقطه عطف این حضور در تاریخ معاصر این کشور، خود را در انقلاب اسلامی ایران نمایان ساخت.

غلامی در این نشست اعلام کرد: بعد از پیروی انقلاب اسلامی دانشگاه‌ها وظایف مهم و گسترده‌ای به عهده داشتند و در هر مرحله توانستند، ایده‌ها و راهکارهایی را مطرح کنند، اما بدنه نیروی انسانی نیاز به مهارت فنی و دانشی داشت به همین خاطر ما با شیب نسبتاً تندی سعی بر افزایش این مهارت‌ها داشتیم و تربیت نیروی انسانی را در سطح ملی و منطقه ای گسترش دادیم به طوری که در دهه ۷۰ بخش‌های مختلف اجرایی و کارشناسایی به لحاظ جذب نیروی انسانی دانشگاهی به مرز اشباع رسید و در دهه ۸۰ دانشگاهیان می بایست اثرگذاری بیشتری ارائه می‌کردند.

وی ادامه داد: دانشگاه‌ها به خوبی با پذیرش دانشجوی تحصیلات تکمیلی به سمت انجام تحقیقات حرکت کردند. دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی ما توانستند به خوبی خود را نشان دهند و در منطقه جایگاه اول و در غرب آسیا جایگاه اول و دوم را به دست آورند و این مطلبی است که می‌توان به عنوان دستاورد دانشگاه‌ها از آن یادکرد. توجه به مسائل اجتماعی، حل مسائل اقتصادی، اشتغال و تولید به تدریج مورد توجه قرار گرفت.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به تاسیس پارک های علم و فناوری و مراکز رشد در دهه نود اظهار داشت: با تاسیس این مراکز در دهه نود شکل گیری و  حرکت به سمت تبدیل ایده به محصول و تبدیل علم به ثروت با اشتغال جمع کثیری از دانش آموختگان دانشگاهی در این مراکز تحقیقاتی به سمت توسعه همه جانبه کشور رفتیم.

غلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شرایط جدید کشور و تحمیل جنگ اقتصادی گفت: در شرایط کنونی نیز باید به مسئولیت اجتماعی خود عمل کنیم و با رصد و احصای مشکلات اقتصادی کشور به صورت همه جانبه وارد میدان عمل شویم و از فرصت به وجود آمده حداکثر استفاده را ببریم و سعی کنیم بیشتر فعالیت‌های علمی در سطح پایان‌ نامه‌ها و پژوهش‌ها، تقاضا محور باشند.

وی افزود: در شرایط کنونی کشور باید بتوانیم از عرصه سخت‌افزار، نرم‌افزار و نیروی انسانی دانشگاهی در مقابله با تروریسم اقتصادی که به ملت بزرگ ایران تحمیل شده، بهره‌برداری کنیم و این تهدید بالقوه را به فرصتی برای ملت عزیزمان تبدیل کنیم.

غلامی در ادامه با بیان اینکه خوشبختانه امروز بیش از هر زمان دیگر، دانشگاه های کشور بر مبنای تعهد و الزامی که نسبت به امر مسئولیت پذیری اجتماعی دارند پای کار هستند، اظهار داشت: متقابلاً دولت نیز اکنون بیش از هر زمان دیگر به نقش و سهم دانشگاه ها در عبور از بحران ها و گردنه های سخت باور دارد و این فرصت مهمی برای تحقق ایده هایی است که سالیان سال در قالب ارتباط دانشگاه و صنعت و جدیداً ارتباط و تعامل دانشگاه و جامعه مطرح است.

وی افزود: در زمینه این همکاری مشترک می توان به مواردی از قبیل امضا قرار داد با وزارت خانه های صمت و جهاد کشاورزی در خصوص کارآموزی و کارورزی دانشجویان و اساتید جدید دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در بخش های مختلف این وزارتخانه ها اشاره کرد.

غلامی گفت: از ابتدای ۱۳۹۸ اعضای هیات علمی که استخدام می‌شوند باید به مدت شش ماه در صنعت دوره بگذارند و بعد درخواست خود را مطرح کنند. ما همچنین بازنگری در آیین نامه ارتقا را مطرح کردیم که برای بررسی به دانشگاه‌ها ابلاغ شده و در این آیین نامه، بخش امتیازدهی در فعالیت‌های علمی به پروژه‌های کاربردی نیز نقش موثری می‌تواند ایفا کند.

وی همچنین برگزاری این نشست را بر آمده از ایده تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت و همچنین ارتباط و تعامل دانشگاه و جامعه دانست و گفت: وقتی سخن از دانشگاه مؤثر می رود، دیگر ایده های "دانشگاه در خود" و " دانشگاه برای خود" عیار و اعتبار خود را از دست می دهند و ایده دانشگاه برای جامعه و کشور جایگزین این ایده ها می شود.

این مقام مسئول در ادامه افزود: نشست «هم‌اندیشی دانشگاه و دولت در شرایط تحریم» و طرح مباحثی همچون بررسی سیاست‌های تولید ملی و اشتغال و تحلیل وضعیت اجتماعی، فرهنگی و ارتباط آن با تحریم، حکایت از رویکرد تازه اهتمام و اعتنای جدی دانشگاه به مسائل و موضوعات روز دارد که قالب‌های سنتی نشست های قبلی رؤسای محترم دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و پارک های علم و فناوری را شکسته است.

غلامی اظهار امیدواری کرد: در این نشست بتوانیم سیاست ها و برنامه های مؤثر برای ارتقای نقش اجتماعی دانشگاه ها در شرایط جدید را به نتیجه برسانیم.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پایان سخنان خود با آرزوی توفیق برای روسای دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور در عمل به تعهد ملی و میهنی خود گفت: قطعاً آنچه که هست دانش بومی و حاصل فکر و اندیشه محققان و دانشمندان داخل است. در شرایط فعلی دانشگاه‌ها تلاش می‌کنند بیش از گذشته حضور خود را توسعه دهند، رجای واثق دارم که دستیابی به اقتدار ملی، توانمندی و قدرت بیشتر در گرو بهره مندی و مسلح شدن به دانش و فناوری های نوین است و این مهّم نیازمند همفکری، عزم جدی و بسیج همه امکانات است که امیدوارم به همت شما عزیزان فراهم آید.

نشست روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فناوری با موضوع «هم‌اندیشی دانشگاه و دولت در شرایط تحریم» با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، وزیران علوم، تحقیقات و فناوری، کشور، کار و رفاه اجتماعی، صنعت، معدن و تجارت برگزار می شود.

همچنین در این نشست رؤسای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی، پژوهش و فناوری، رؤسای مراکز آموزش عالی غیردولتی بزرگ کشور، رؤسای مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه‌های اجرایی، اعضای اصلی اتاق بازرگانی ایران، معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه‌های بزرگ، رؤسای کمیسیون‌های آموزش و تحقیقات، فرهنگی، صنایع و معادن، اقتصادی و اجتماعی مجلس شورای اسلامی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، تعدادی از رؤسای انجمن‌های علمی مرتبط با موضوع نشست و تعدادی از صاحبان صنایع بزرگ کشور نیز حضور دارند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =